Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

közéleti-tudományos-politikai-művészeti-fantázia platform

Idegbaj.blog.hu

Idegbaj.blog.hu

Biedermeier világok

2023. május 19. - Diorella Queen

 Ezt a szót egy német jogász és orvos barátja találta ki,még valamikor Napóleon idejében, viccesre véve és kigúnyolva egy vidéki költőt, aki a saját kis vidéki, idilli világában lubickolt, miközben a világ éppen forrongott körülötte.

Lehet hogy csak autista volt a vidéki költő.

A szó mindenesetre megmaradt az utókornak és manapság is nagyrészt ugyan azt jelöli, mint amikor kitalálták. A békés, boldog, kiegyensúlyozott, ideális, nagypolgári, családi életet. Meg persze a hozzá kapcsolható biedermeier stílusú bútorokat,ékszereket, melyek inkább funkcionálisak voltak, mint puccosak. Manapság inkább hivalkodónak tűnnének. Aztán mivel nagyon túltolt bennem a képzelőerő és hatalmas a beleélő képességem, elképzeltem magam egy ilyen világban. Nem volt nehéz. És rájöttem arra, valójában én magam is erre vágyom. Egy békés, nyugodt és kiegyensúlyozott, ideális, világra magam körül. Nem csak lakáson belül, hanem kívül is. Ez a békesség ami nagyon  hiányzik az életemből.

Bár a biedermeier tükrözi a társadalom hullámzó nyugtalanságát és időnként drámai hatást kelt, még is egy ilyen otthonba belépve, azonnal átérezhetjük a vidéki költő romantikáját, aki a békés vidéken élve az idilli állapotokról szavalta a költeményeit, egy hölgynek, akinek szalagcsokor bross volt  a mellére tűzve.

Miközben a világ forrongott körülötte, és éppen felrobbanni készült, ő csak költötte a a verseit egy ideális világról.

Továbbgondolva a mára már stílussá formálódott biedermeiert, valójában manapság is nagyon sok ember van, aki becsukva maga mögött a lakás ajtaját, egy ideális és békés világban létezik. És tudomást nem véve a kinti állapotokról, akár versbe is önthetné az érzéseit és gondolatait.

Ami szerint a polgárok élete manapság is olyan csodálatos,békés,  mint egy jól megkomponált, arany szalagcsokor, tele gyémántokkal és egyéb drágakövekkel. Az élet pedig nem szól másról, mint a madárcsicsergéses romantikáról.

Az emberek nagyon nagy része, még akkor sem érzi magát biztonságban és ideális helyzetben, ha becsukja a háta mögött bejárati ajtót. Elmondhatjuk tehát, hogy az emberek nagyon nagy része nem autista, hogy a saját világában létezzen. Tudomást sem véve arról, mi folyik a bejárati ajtó másik oldalán. És a kispolgár nyugodtan pipázgasson, hátradőlve a biedermeier foteljában, a kandalló mellett, amiben a tűz békésen pattog. Miközben a nagyszülők festménye lóg a falon. Manapság kicsit máshogy zajlanak a dolgok. A társadalmi nyugtalanság már bekúszott a küszöb alatt, beette magát a békés otthonok legmélyére is és befészkelte magát a polgárok szívébe . A rettegés mellé letelepedve várja mi fog történni, már ha valami egyáltalán történni fog.

A társadalom hullámzó nyugtalansága pedig egyre nagyobb és nagyobb hullámokat vet. Aminek a következménye bizonyára nem egy újabb biedermeier korszak lesz. Sokkal inkább , valami egészen más.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idegbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr8318127346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2023.05.19. 22:36:01

Szerintem éppen eljött az ideje annak, hogy az emberek kikandikáljanak a bejárati ajtón kívüli világ felé. Ha eddig nem tették. Most ugyanis a valóság éppen rájuk rúgja az ajtót, tehát nem is nagyon tehetek mást, minthigy foglalkoznak vele.

Diorella Queen 2023.05.20. 08:32:51

@s: Az egyszerű polgár eddig is a valóságban volt kénytelen élni.
Akikről te beszélsz, azok a jómódú polgárok, akik eddig el tudtak bújni a valóság elől.
Mert most jön az, hogy nem megy ki a mentő időben, hiába ismert és jómódú az illető. Meghal a nagyszülő a kórházban, mert nem kap rendes ellátást, nem lesz aki kiszolgálja az üzletben, mert nincs eladó, bezár a kedvenc étterem, fürdő stb. Ott hagyja a légitársaság a lakatlan szigeteken nyaraláskor, nincs autószerelő, az építő brigád elbasz mindent, a belvárosban tüntetnek, nem lehet bejutni stb stb stb...

s 2023.05.22. 01:09:03

@Diorella Queen: "Akikről te beszélsz, azok a jómódú polgárok"
Dióka, miért van neked az a becsípődésed, hogy aki jómódú, az egyben hülye is? Csak azért, mert te nem vagy kifejezetten jómódú, és így okosabbnak érezheted magad legalább? Elárulom, nem lehetsz jómódú, ha hülye vagy. Ugyanis a kényelmes életvitel kialakításához kell valamennyi ész. Magasabb jövedelmet kell szerezni, és okosabban kell beosztani. Ez nem megy a seggfejeknek.
Tehát akikre most rányitja a valóság az ajtót, azok a szegény és hülye reménykedők. Elhiszem, hogy te nem vagy az. Mi legalább tudtuk, hogy mi fog következni. Az más kérdés, hogy mennyire vagyunk felkészülve minderre. Te sajnos nem annyira. Nincsenek tartalékaid, terveid, lehetőségeid. Engemet ne félts, tudom mi lesz, és ki is fogom bekkelni. Megvan hozzá nagyjából minden eszközöm.

Diorella Queen 2023.05.22. 10:00:28

@s: Ebben az országban nincsenek lehetőségeim. Kicsit nyugatabbra már hülyére keresném magam ennyi ésszel, képességgel,tudással.
Továbbá pontosan a jómódúak jó szokása az, hogy azt hiszik, a szar nem ömlik be a márvány küszöb alatt , mert védettek. Ez egy tipikus jelenség. És aztán ha nem jön mentő, nincs aki kiszolgáljon a pékségben, román nővér kézzel szedi ki a szart a végbélből, akkor jön a felismerés, hogy senki, ismétlem senki nem marad száraz, egy híg fostenger közepén.

Diorella Queen 2023.05.22. 10:04:02

@s: Élő példa erre taga, a jó arcú haverod, aki szerint amiről ő nem tud, az nincs is!
Tehát nincs melósok lenyomorítása a tetves multiknál, nincs olyan hogy nem fizet ki rendesen, nincs olyan hogy minimálbérre jelent be és közben dupla annyit fizet vagy átver és nem fizet, nincs olyan hogy ellopják a szabadságodat állami munkahelyen és besorolnak a buzi kurva anyjukba egy okj ápolói végzettséggel segédápolónak ( Semmelweis ) pl,
Semmi ilyesmi nem létezik taga szerint.
Mert amiről ő nem tud a nyugodt kis vidéki biedermeier életében, az nincs!

s 2023.05.22. 12:06:28

@Diorella Queen: Van az, amiről te írsz, de tudnod kell, hogy nem csak az van. Néhányunkat rendesen kifizetnek, és nem szarakodnak velünk. Ez miért lehet? Elárulom. Mert nem tehetnek mást. Ehhez még külföldre sem kellett menni. Idejöttek külföldről, és szépen kifizettek.

Diorella Queen 2023.05.22. 12:19:13

@s: Sosem vontam kétségbe ezt, van olyan tudás, amivel nem tudnak kibaszni az emberrel.
Az én legfőbb problémám az, hogy az embereknek nincs pénzük szarra sem. Ebből adódóan a komódbiznisz megszűnt létezni és nyilvánvalóan másra sem nagyon van igény. Illetve egyáltalán nincs igény semmire a tömegeknek. Ebből adódóan nincs jelenem, nincs jövőm ebben az országban.
Nem rendelkezhet mindenki speciális tudással. De az, hogy én meg tudok csinálni egy királynői nyakéket, vagy egy gyémánt köves szoliter gyűrűt, ami nyilvánvalóan egy speciális tudás a maga nemében, számomra még indig nem biztosítja a megélhetést. És itt a pont! Hiába speciális terület / tudás akármi, itt ebben az országban nincs értéke.
Minek van értéke ebben az országban?
Valamilyen IT-s dolognak és a sebészeknek van értékük. Az állatorvos munkájának is van értéke, mert Tökinek egy hereleszaggatás 50 ezertől kezdődik. Aki ért ehhez, azt jól megfizetik a gazdik. De én hiába értek a gennyes decubitusok kezeléséhez, a fekvő betegek ápolásához, egy ekg -hoz, vagy egy katéterezéshez, vérvételhez, sajnos ez még mindig értéktelen tudásnak számít ebben az országban. Ugyan így a gyémánt köves szoliter gyűrű elkészítésének sincs semmi értéke.

Diorella Queen 2023.05.22. 12:31:25

@s: Alig van pár terület, ahol igény van szolgáltatásra, vagy tudásra.
Az egyik az IT , de azon belül is max a biztonság és a fejlesztés, amit jól meg is fizetnek. Az egészségügyön belül a plasztikai sebészet és az ehhez kapcsolódó szépséggel kapcsolatos kezelések. És a hagyományos sebészet, amire hajlandóak az emberek költeni. Illetve a mozgásszervi sebészeti ellátás. De minden utókezelésre már szarnak nagy ívben. Ezen kívül még a kisállatgyógyászat amire a tömegek hajlandóak pénzt áldozni és ezzel KIFÚJT!
Kereskedelem, vendéglátó ipar, turizmus zéró!
Hja!
A szexipart ne hagyjuk ki, na arra mindig volt / van és lesz igény!
Villany lekapcs!
Ajtó becsuk!

Diorella Queen 2023.05.22. 12:37:16

Kíváncsian várom a következő negyedéves, kiskereskedelmi adatokat.

s 2023.05.22. 13:03:40

@Diorella Queen: "Ugyan így a gyémánt köves szoliter gyűrű elkészítésének sincs semmi értéke."
Ezt rosszul látod. A luxuscikkeknek mindig is volt piaca. Kevesen vásárolnak ilyesmit, de neked nem is kell sok vevő. Szereztesd be velük az anyagot (arany, gyémánt), és te végezd el az ékszerész munkát. Csak nagyon vigyázz, el ne kúrd, mert az anyagot sem bírod kifizetni. Ha értesz hozzá, az egyedi holmi elkészítéséért sok pénzt kaphatsz. Ezeknek ugyanis az a legfőbb értéke, hogy másnak nincs ilyen. Nem kapható üzletben, nem sorozatgyártott termék. Saját, megrendelésre létrejött alkotás.

Lorrh 2023.05.24. 14:46:10

@s: ott a gubanc, hogy nincs kapcsolata a gazdagok köreihez.
Az pedig bizalom nélkül nem megy.

Ismerős bevitte zaciba a nagymamája gyémántgyűrűjét. És kilopta korábban valami ékszerész a gyémántot és üveggel pótolta. A kuncsaft úgysem vette észre.

A bizalomhoz meg sok évtizedes jól menő vállalkozás kell - szerintem. Aztán még azok is simán átbaszhatnak.

Diorella Queen 2023.05.25. 12:28:50

@Lorrh: Lehet, hogy sosem volt gyémánt a gyűrűben és csak a zacis tudta megállapítani.
Elképesztő hamisítások vannak már és kevesen értenek hozzá hogy ezt megállapítsák.
Amúgy nem az a bajom, hogy nincs kapcsolatom a gazdagok köreihez.
Az a bajom, hogy ki akarok szakadni a munkavállalók világából. De ehhez nincs tőkém, továbbá nincs fizetőképes kereslet sem az országban.
Olyannyira esélytelen a dolog, hogy véleményem szerint jelenleg kis hazánk az egyetlen az egész világban, ahol a kitörés lehetetlen.
Ettől a válságtól és a klimaxtól pedig full depis vagyok.
De annyira, hogy nehéz lenne szavakba önteni.
Sokat agyalok mostanában a restarton, csak még egy kis minimális visszatartó erő van.
A rivotrilt pedig nem abbahagyni kellett volna, hanem duplázni.
De már mindegy, mert nem szedem.

Diorella Queen 2023.05.25. 12:50:38

@Lorrh: Bizalom ...persze.
Minden ékszerész átbaszott életem során, ezért is akartam kitanulni a szakmát.
Másrészt, ízlése egyiknek sem volt , a Práter utcában nem a jó ízlésre mentek a tanárok.
Továbbá sajnos nem úgy működik a csinálokvalamiszarékszert dolog, ahogy ti elgondoljátok, hogy hoztok 30 g aranyat és akkor majd azt összeolvasztom ,lemezt meg ezt- azt gyártok belőle és a végeredmény egy 30 g -s pecsétgyűrű lesz.
Sajnos ez nem így működik. Tört aranyból meg, maradék bizbaszból nem lehet csinálni ékszert,alapból tilos, illetve lehet, csak a Nehiti nem fogja befémjelezni, továbbá szopó roller ( onnan tudom, hogy a tanárunk folyton házilag olvasztott ezüst alapanyagot adott ) , -szóval szívás ilyenből dolgozni, mert ha csak egyetlen apró kis másmilyen fém, alkatrész, rugó vagy fűrész fog darab van a lemezben, akkor előfordul olyan kis baleset, hogy fűrészelés közben más irányt vesz a fűrész szál.
Egy szó mint száz. A Nehiti nem fémjelezi be az ilyet. Ezért ez úgy működik, hogy S elvisz 15,7 g 530%- ezrelékes fémhulladékot az ékszerésznek és az kiszámolja, hogy ha S szeretne egy 15 g-s, 750 ezrelékes arany pöcsgyűrűt, akkor a fogyaték ( veszteség) mellett, még mennyi 530 , 585, vagy magasabb karátszámú fémet kell adjon hozzá. Veszteség mindenkinél más, a vizsgán 0,6% lehetett, de a valóságban 9-10%- al számolnak, már ha van olyan egyáltalán, aki ki tudja számolni, mert kurva sokan egyáltalán nem.
Ezért fogják az S által beadott 15,7 g 530 ezrelékes aranyat és elviszik az egyik ilyen felvásárlóhoz ( nevet nem mondok kihez). Ott ezért adnak kb 10 g 750 ezrelékes lemezt, vagy csövet vagy amit kér az illető. Ha kevés, akkor még vesz hozzá az ékszerész,a ztán majd S kifizeti a plusz költségeket és a különbözetet. Megcsinálják a pöcsgyűrűt, ami elméletileg lesz vagy 9 g körül, ha nem túl béna az ékszerész . Ezt elviszi a Nehitibe befémjelezteti, és leigazolja hogy hol vette az arany lemezt hozzá stb. Mert ezt igazolnia kell. Aztán S kifizeti a fémjelezést, a finomság közti különbséget és a készítés díját, továbbá a keletkezett veszteséget. Garantáltan jó sokba fog neki kerülni. Főleg ha 3D-vel még terveztet is, meg egyéb baromságok. Aztán ha még gyémántot is szeretne bele, és nem ért a kövekhez, akkor még jobban rábaszhat. Legjobb esetben kap egy laborgyémántot, amire a teszter persze sípolni fog mint a fene. És szépen csillog, is, csak éppen kurvára nem lesz gyémánt.

Diorella Queen 2023.05.25. 12:58:56

Ha S nem ragaszkodik a fémjelhez és az ékszerész kicsit korrekt, továbbá ügyes, és tud lemezt, csövet stb-t csinálni ( amit sokan nem ) ,akkor , de csak akkor, talán olcsóbban megússza, mert ebben az esetben valóban csak a munkadíj, + Áfa, és egyéb lesz neki felszámolva. :D

Diorella Queen 2023.05.25. 13:01:34

A Páter utcában nem tanítják az alapanyag előkészítést mint olvasztás, lemez, cső , drót, granulátum és egyéb készítését.
A legtöbb még lemezt sem tud csinálni, csak sípolnak a facebookon, hogy miért törik a lemez? Nem tudja valaki?

s 2023.05.26. 00:42:34

@Diorella Queen: Tudod mit mond a kínai? Azt mondja: Ha ennyire okos vagy, miért nem vagy ennyire gazdag is?

Egyébként nem érdekelnek az ékszerek. Asszonykámat sem érdeklik. Épp most ajándékozott el egy arany gyűrűt. Nincsen szükségünk ilyesmikre. Amire szükég van az életben, az egy biztos jólét, értelmes világszemlélet, kiegyensúlyozott mindennapok. Ezek megvannak. Ékszer nem kell.
süti beállítások módosítása