Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

közéleti-tudományos-politikai-művészeti-fantázia platform

Idegbaj.blog.hu

Idegbaj.blog.hu

Nyugíjas munkavállalók

2023. május 01. - Diorella Queen

Lehetséges, hogy ez a poszt nem lesz túl népszerű, de muszáj írnom  a témában. Hát ha változik valamit a helyzet, mert ha nem változik, akkor az aktív korúak úgy párolognak el ebből az országból, hogy hírük sem marad! Aztán már  végképp nem marad, aki fizesse a nyugdíjasok megélhetését.

Én megértem azt, hogy a kormány úgy van ezzel a dologgal, hogy legalább nem kell nyugdíjakat emelni, mert majd a multik kifizetik azt a különbözetet, zsebből, amit amúgy a jóságos magyar kormánynak kellene. Csak hogy mindez valahol mélyen, nagyon nem egészséges, nem normális és túl sok feszültséget szül. A jóságos magyar kormányunk már kipróbált erre a problémára jó pár variációt, amik részben jók voltak, vagy nem. Így volt ez akkor, amikor a nyugdíjasnak ha dolgozott a nyugdíj mellett, akkor döntenie kellett arról, hogy a bért vagy a nyugdíjat választja e é ? Illetve volt, amikor ez a lehetőség számukra korlátozva volt némiképp és maximum négy órás munkavégzés volt megengedett. Talán ez a variáció volt a legegészségesebb mindenki számára. De ami most van, az nagyon nincs rendben. Méghozzá azért, mert a munkaadók nem emelnek béreket abból a megfontolásból, hogy úgy is sok a nyugdíj mellett is dolgozójuk, azoknak meg elég a jelenlegi bér.

Nem arról van szó, hogy a poszt írója sajnálná bárkitől is a megduplázódott jövedelmet, hanem arról van szó, hogy mennyire káros ez a többiekre nézve, akik a bérükből fizetik emezek nyugdíját, a tb ellátását és még a megélhetési fehérgallérosoknak az adót is. Amíg egy nyugdíjas mit is fizet ? És mit fizetett be élete során a nagy közös kalapba ? Na nézzük csak meg kicsit közelebbről is ezt a témát, okés?!

A szocializmus egyik nagy szlogenje, amit szinte mindenki ismert az volt. Amíg ti csak fizetgettek, fizetgettek, addig mi csak dolgozgatunk , dolgozgatunk. Így volt ez minden egyes munkahelyen, ami állami volt . És hát szinte az összes az volt. Erről az elbaszott rendszerről nem tudni ki tehetett valójában. Én és a korosztályom biztosan nem, hiszen akkor én még kicsi gyerek voltam. A felnőttek pedig nem lázadtak, vagy ha lázadtak, akkor annak jó vége nem lett. Aztán csendben végigszemlélték ahogy lerohad az ország minden sarka. Az a korosztály, akik a szocilista rendszerben volt felnőtt munkavállaló, még élvezte is annak előnyét. Mert voltak előnyei is, valljuk be szépen. Nem kellett megszakadni egyetlen munkahelyen sem. A kitűzött célok röhögve voltak teljesíthetők. Volt valamiféle egészségügyi ellátás ,mert már elég fejlett volt az emberiség hozzá hogy legyen. És vasfüggöny ide vagy oda, a fejlődés eme része azért kicsiny kis országunkba is elért. A bérek ugyan a béka segge alatt voltak ,mind értékét tekintve, mind mennyiségét nézve. Ám de visszatekintve ( nem nosztalgiával, hanem reálisan szemlélve ) és összehasonlítva  a jelenlegi léttel, sokkal több mindent megengedhetett magának egy család  és az egyén, mint manapság.

Kicsi munkával, egy viszonylagosan elviselhető országban, ahol egy Trabant lopáson rugózott a város, három teljes évig,a bejárati ajtók pedig nem voltak zárva sem, könnyű megélni a magas kort. Nem volt ekkora stressz, volt még valamilyen egészségügyi ellátás. Kormányok jöttek - mentek. Az emberek pedig békében léteztek. Bezzeg most ...???

A jelenlegi 20-30-tól 60 éves korosztálynak mi maradt?

Szinte nulla egészségügy. Alacsony, szocilista bérek. Cserébe nem kicsi munka, hanem olyan munka, mint ha legalább 5 ezer Eurot keresne mindenki. Vicces  és nevetnék is rajta, de sajnos érintett vagyok erősen. Esélytelen hogy elviselhetőbb bért kapjon a korosztályom, aki nem a szocializmus csecsét szopva élte túl az évtizedeket, hanem már a kapitalista őrületben volt kénytelen létezni. És ez mind még semmi ahhoz képest, hogy a fullra járatott stressztől, ami nap mint nap éri, meg sem éli a nyugdíj közelét sem, mert előtte már felfordul, annyit kell dolgoznia. Másodállás, huszad állás, mert az én korosztályom bére ,még mindig  a bangladesi színvonalon van. Vagy alatta.

A kérésem az illetékesek felé mindössze annyi lenne, hogy ha már nem hajlandóak nyugdíjemelésre költeni egy büdös vasat sem, legalább korlátozzák le a nyugdíjas sereget abban, hogy teljes állást vállaljanak a munkahelyeken. Mert így a munkaadó soha nem fog emelni bért azoknak, akik amúgy a legnagyobb igáz húzzák! És akik meg sem érig a nyugdíjat amiatt, mert szerencsétlen módon a két átkozott rendszer közé születtek. Így sem a szocializmus jótékony stresszmentes hatását, sem a kapitalista tollasodást,nem tudták kiélvezni életük során!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idegbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1518114526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2023.05.02. 14:46:23

Jaj Dióka! Neked nem a nyuggerek miatt kevés a pénzed. Neked azért kevés a pénzed, mert nincsen jó áron eladható holmid. Kb. egykorúak lehetünk. Tőlem annyi nyugdíjas dolgozik, amennyi csak akar. Amit én csinálok, oda egy sem teszi be a lábát. Tudod miért? Mert még az aktívak is olyan nagy ívben kerülik ki, amekkorában csak lehet.

Diorella Queen 2023.05.02. 21:19:41

@s: De van. Csak itt nincs rá kereslet.

Diorella Queen 2023.05.09. 07:31:17

@s: Amit én csinálok, oda egy sem teszi be a lábát. Tudod miért? Mert még az aktívak is olyan nagy ívben kerülik ki, amekkorában csak lehet.

Az csak is valamilyen dirty jobs munka lehet, mint pl csatornatisztító, bűnügyi helyszín tisztító, hullamosó- szállító, vágóhídi mészáros vagy állat koponya preparátor lehet . Netán disznó kasztráló.

s 2023.05.09. 10:42:00

@Diorella Queen: Nem nyert. Azért ne add fel, találgass tovább nyugodtan.
süti beállítások módosítása