Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

közéleti-tudományos-politikai-művészeti-fantázia platform

Idegbaj.blog.hu

Idegbaj.blog.hu

Művészeti szabadság Magyarországon

2022. május 18. - Diorella Queen

  Amíg nem jártam ebbe a művészeti iskolába, addig laikusként mindig azt hittem, hogy a művészet egyet jelent a teljes szabadsággal. Úgy vélem, egy ilyen típusú iskola dolga az lenne, hogy az érdeklődők előtt kitárja a művészet teljes és hatalmas kapuját. A végtelen lehetőségek tárházával megismertessen. Bemutassa más művészek munkáit és technikáit. Bemutassa a világ összes művészeti lehetőségét, ami  a későbbiekben a tanulókra valamilyen módon hatni fog. Azt gondolom, irányokat kellene mutatni a művészeti iskolának. Ezer és ezer irányt és lehetőséget és rábízni a tanulóra a döntés, a szabad döntést, hogy mely irány áll a legközelebb a szívéhez. És akkor majd elindul abba az irányba, ha megkapja hozzá a kellő bátorítást, támogatást.

Magyarország egy határvonal a keleti és nyugati művészet között.

Keletre tekintve azt látjuk, hogy roppant szigorúak mind a festészet, mind más művészeti téren. Merev szabályok uralkodnak. Elég csak az orosz balettre gondolnunk, amennyiben művészetnek tekintjük a balettet. Ugyan ez a szigorúság vonatkozik a művészet összes területére keleten.

Nyugati irányban a helyzet egészen más. Nyugaton a véletlen szív alakúra megsütött rántotta is lehet művészet. Kicsit mint ha a ló másik oldala lenne a nyugati művészet, mert ők már azt is ékszernek és művészinek tekintik, ha egy biciklit a nyakába akaszt valaki. Magyarország e két véglet közepén helyezkedik el. Erősen hatnak a kötött szabályrendszerek, mint ahogy  a begyöpösödött szocilista múlt. A régi szocialista  iparművészek ízlésvilága szintén nagy nyomás a magyarországi oktatási rendszeren. Na és nem utolsó sorban a tanerők saját ízlésvilága, ami vagy megegyezik a tanulóéval, vagy nem egyezik meg. És ha az utóbbi eset áll fent, akkor az illető pont úgy érezheti magát, mint Gustave Courbet az Akadémiával, ahonnan a képeit rendszerint kidobták, mert vállalhatatlannak tartották azokat, abban a korban. Az érzés pedig meglehetősen lelombozó.

Ezért ameddig az ember bármilyen iskolába jár, nem érdemes semmilyen újítást, ötletet előadni, lévén ha az eltér a jól megszokottól, biztosan le fogják húzni a tanárok.

Az igazi művészi szabadság csak akkor teljesedhet ki majd igazán, ha az emberre nem helyezkedik semmiféle nyomás. Sem követelmény. Csak elkezd alkotni saját kedvére és az vagy tetszik a kor embereinek, vagy nem. Ha hagyja hogy a fantáziája szabadon szárnyaljon, és képes megvalósítani valami olyat, amit még addig soha senki. Ami eltér, ami szokatlan és ami kizökkenti a szemlélődőt. Még is szép. De semmiképp nem arról kell szóljon az alkotás, hogy megfeleljen az alkotó bárkinek is.

Magyarországon művész csak az lehet, akinek van diplomája.

Ezt a szomorú tényt egy tanár közölte velem. Nem mint ha hatalmas művészi babérokra akarnék törni, és már nem emlékszem, hogy merült fel ez a végtelenül szomorú tényállás. Ez a diplomamánia, ami ebben az országban van, már nem túl egészséges. Még azt is befolyásolja, kiből lehet művész. A tehetség pedig a jelek szerint mit sem számít. Kevés bizalomra ad okot a nyugati művészvilág, ahol viszont egészen más a felfogás. Volt alkalmam hosszan beszélni olyannal, aki egy Holland művészeti oktatáson vett részt, és ott is diplomázott. Összehasonlítva a magyarral, ég és a föld a két oktatási rendszer. Az most más, hogy az ismerős nem lett túlzottan jó festő, sem híres. Bár én csak egy képét láttam, aminek a témája nem lett volna rossz ( Mormon Biblia) , de a kivitelezése elég érdekesre sikerült. Ennek ellenére nyert vele egy aprócska díjat, valahol a világ még nyugatabbra lévő részében. Amiből a villanyszámláját épp hogy ki tudta fizetni.

Ez tehát a magyar művészet. Ezért látunk nagyjából egyforma tárgyakat az alkotóktól a galériákban. Mert nagyrészt azt a stílust viszik tovább életük során, amit az iskolában rájuk erőszakoltak a vaskalapos és merev követelményekkel.

Még szerencse, hogy mindig vannak  renitens kivételek, őrült művészek, a bolygó minden részén. Különben meglehetősen unalmas lenne a kiállítások egy kaptafára készült anyaga.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idegbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr517834497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diorella Queen 2022.05.18. 13:50:29

Úgy gondolom, egész életünk során, hatalmas korlátok közé vagyunk szorítva. És nem bírom elviselni, ha ez alkotóként is mélyen érint. Ne akarjon senki lekorlátozni és ne akarja senki a saját ízlésvilágát rám erőszakolni. Szabadon szeretnék alkotni és majd eldönti a piac, hogy az tetszik, vagy sem valakinek. Ha senkinek sem fog tetszeni, engem akkor is örömmel tölt el az alkotás szabadsága majd.

Lorrh 2022.05.18. 14:23:18

@Diorella Queen: teljesen igazad van. Én ezért nem is állítok ki és nem mutatom a nagyközönségnek a képeimet. Nem vagyok rájuk szorulva.
Amúgy a művészeti pálya az kb a nyomorgás szintje ma Magyarországon.
Kivéve ha sikerül benyalni magát a fideszközelébe és ő csinálhatja a parlament melletti ízléstelen avitt historizáló szar szobrokat. A hősi magyar múltról,,,, hahaha
Jobban illene egy "feljelentést író házmester" c. szobor, az jellemzőbb ránk.

Lorrh 2022.05.18. 14:25:52

"Ezért látunk nagyjából egyforma tárgyakat az alkotóktól a galériákban"
Ezzel nem értek egyet, rengeteg tehetséges és jó művészünk van akik formabontóak, a képzőn is jó művészek tanítanak, szerintem egyáltalán nincs elnyomva a tehetség.
Mondjuk nem is mész vele semmire - anyagi értelemben.
A világban túltermelés van minden művészeti dologból.
Persze a legtöbbjük silányság.

Diorella Queen 2022.05.18. 14:41:50

@Lorrh: Én is láttam galériákat, gyalázatos némelyik. Nem mondom hogy mind az, csak jó nagy része. A MOME-ről meg úgy jön ki ,hogy nem tud összefüggően beszélni sem. És nem tud egy rendes prezentációt csinálni. De ezek lehetnek művészek, önálló ötlet nélkül is, mert az sincs neki.

Diorella Queen 2022.05.18. 14:45:15

Az oktatás színvonaltalanságáról meg majd a vizsga után írok posztot inkább.
süti beállítások módosítása