Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

közéleti-tudományos-politikai-művészeti-fantázia platform

Idegbaj.blog.hu

Idegbaj.blog.hu

Az infláció, ugyan mi?!

2021. november 02. - Diorella Queen

Most nem térnék ki remekbe szabott, tudományos és jól kiterjedt ismertetésre, mert erről rendegeteket lehet olvasni szerte az interneten, halálosan unalmas megfogalmazásokban.

De mi az infláció az egyszerű ember szemével nézve?

Az nem más, mint az életünkből eladott idő értékének csökkenése.

Ugyan is, nem mindegy, mennyi időt kell azzal töltenünk, hogy megkeressük a megélhetésünkhöz szükséges összeget. Hogy tudjunk enni, fürödni, öltözködni és ne fagyjunk meg a saját otthonunkban. A keserves munkával töltött idő tehát leértékelődik, általunk ismeretlen és kívülálló, számunkra érdektelen okok miatt.

Mit tudunk tenni?

Még több időt töltünk munkával? Ez egy megoldás lehet, amennyiben nem értük el a munkával eltölthető maximum idő szingularitását. Mert van egy pont, amikor már lehetetlenné válik, még többet dolgozni.

Kivándorlunk külföldre és megpróbálunk ugyan annyi eladott  idővel, több pénzhez jutni. Már aki megteheti ,hogy beszél valamilyen nyelvet és a fejlett országok valamelyikében el tudja adni a tudását.

Lemondunk bizonyos javakról. Már ha van miről lemondani, mert sokaknak nincs. Ilyenkor jön az, hogy nézünk egy olcsóbb csomagot a telefonunkhoz, netán átállunk feltöltőkártyásra. Nézünk egy olcsóbb csomagot a Diginél és lemondunk arról, hogy megtudjuk, megtalálták e valaha is a kincskeresők, Oak Island átkában a pénzvermet. Lemondunk a műkörmösről, a fodrászról, az új csizmáról. A moziról, a fürdőkről a kirándulásokról. Az autóról levetetjük a rendszámot és letakarjuk ponyvával a verdát. Veszünk egy bringát és feltekerünk a hegyre, a metsző északi széllel szemben. Vagy bűnözőkké válunk és elkezdünk a BKV-n bliccelni. Összeveszünk a párunkkal, férjünkkel, a gyerekünkkel és mindenkit spórolásra intünk. Nem megyünk nézelődni a plázákba, mert mi a szarnak fájdítsuk a szívünket alapon.

Várunk.

Kivárjuk, hogy az okosok kapcsoljanak fentebbi szinteken és hozzá igazítsák a béreinket az árakhoz. Ez nyilván idő, főleg ha ők sem tudják, hol áll meg az infláció, már ha egyáltalán megáll. Egy, nem állandó sebességgel mozgó vonat menetidejét sem lehet kiszámítani egyszerűen. Valahol csillapodnia kell ennek is. Be kell állnia az egyensúlynak. Csak addig tartson ki az egészségünk, amíg normalizálódik a helyzet. Ha pedig beüt valami szar ( a szar az mindig az ablakon kopogtat rendszerint ) ,akkor még mindig ott van a dédnagyi gyémántos fülbevalója. Ami tegnap még ötszázezret ért, de ma már csak egy kosár tojást. És ha mindenki egyszerre akarja pénzzé tenni az aranytartalékait, na akkor is beüthet a pánik.

Elkezdünk a számlákkal elmaradozni. Ha elég sokan csináljuk mindezt, akkor azt a szolgáltatók is meg fogják érezni és nyomást fognak gyakorolni valahol, valakire. Vagy csak szeretnénk ezt hinni, hogy így van. Nem vásárlunk semmit, bojkottáljuk az infláció főszereplőit és okozóit. Nem használjuk az áramot, nem veszünk üzemanyagot. Egyszerűen átállunk az aszkéta létre. Ezzel térdre kényszerítjük az ipar szereplőit. ( itt a blogger halkan felröhög ).

A bankárokat ne hagyjuk ki. Ezek mindig és rendszeresen kitalálnak valamit, hogy megakadályozzák azt, hogy a kicsik kifizethessék a nyomorult hiteleiket. A valami kitalálása rendszeresen tíz évente menetrendszerűen bekövetkezik. Ez már önmagában is roppant gyanús. Csak úgy cseszhetünk ki velük, ha készpénzben kérjük a béreinket és soha nem veszünk fel hitelt. Ha ezt elég sokan csináljuk egyszerre, akkor a bankároknál beüt a pánik.( Dió asztal alá csúszik a kacagástól ) Miből élnek és lopnak, ha nem tudják a pénzüket eladni, jó sok pénzért? Csődbe mennek a bankok, ami egy gazdasági paradoxon, mert a bankok, soha nem mennek valójában csődbe.

Akik rendszerint csődbe mennek, azok a kis rabszolga állampolgárok tömegei.

De mint ahogy megszokhattuk már az idők során, a gödör mélyéről is vezet út felfelé. A pénzből soha nem tárgyakat kell venni, hanem élményeket, tudást és egy életen át arra kell hajtani, hogy a jövedelem mindig több forrásból származzon.

És ha ez megnyugtat valakit, amint a nagyok bevásárolnak amivel szerettek volna, az infláció elmúlik, mint a lepkefing a tavaszi szellőben. Csak addig tartsunk ki!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idegbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr4316743714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diorella Queen 2021.11.02. 19:18:10

Az inflációs helyzet Orbán malmára hajthatja a vizet bőszen, mert a rezsicsöki ha megszűnik, mert bukik a fidesz, akkor az nagy érvágás lesz mindenkinek.

s 2021.11.02. 22:24:02

Az infláció a be nem váltott ígéretek számszerűsítése. A régi korokban reszelték a pénzt. Azt mondták:
- Adok egy aranyat, ha lecsutakolod a lovamat.
- Rendben, - jött a válasz - estére meglesz.
Amikor fizetni kellett, persze sajnálta a pénzt odaadni, lereszelt belőle egy kicsit, a port félretette, és az összegyűjtött anyagból később egy egész érmét veretett. Ennek megakadályozására találták ki a recét az érmék szélén. Látni lehetett, ha valaki ügyeskedett. A királyok pedig hígították az aranyat. Belebasztak egy kis ezüstöt, meg rezet. Mivel mindenki tudta, hogy ez megy, a lovat sem csutakolták le olyan alaposan. A sörből sem adtak annyit, sőt, még a sült hús is kicsit kisebb lett. Tehát az infláció annak mértéke, hogy ígérek valamit, de nem adok annyit. Azt mondják, hogy a ledolgozott hónap végén kapsz 250 000 forintot, de mire elköltöd, ez már csak 248960 forintot ér. A többit lereszelték. Te pedig úgy csinálsz, mintha dolgoznál, de nagyjából leszarod. Senki nem reklamálhat, mindenki annyit kapott, amennyit adott. Nem annyit, amennyit előtte ígért. Ez az infláció.

Diorella Queen 2021.11.03. 08:09:57

@s: Érdekesen látod a munka világát abból a helyzetből, ahol te vagy. Valójában jól látszik, mennyire nincs fogalmad arról, hogy mi zajlik az alsóbb szinteken.
Valójában ami most van,az egy kurva nagy barterezés a munkaadók részéről. Mivel van három -négy teljesen különálló végzettségem és tapasztalatom a munka világában, ha valaki ,akkor én aztán jól látom mi a szar folyik mindenhol. Szó nincs arról, hogy ha kevesebbet fizetnek,akkor majd a lovakat is csak félig csutakolom le. Sőt, arról van szó, hogy a bér mindenütt pontosan ( vicces ), -de tényleg fillérre ugyan annyi. Cserébe minimum két ember helyett kell dolgozni, mivel mindenütt krónikus, szerves robothiány van. A munkavállaló részéről a kérdés pusztán annyi, mennyire rühes, vagy dög nehéz, netán idióta állatokat kell ezért a pénzért lecsutakolni, illetve milyen környezetben kell azt tenni? Részemről a kérdés mindössze annyi, hogy azért a szar 250 nettóért, be kell lógjak arccal egy lábán alig bíró öreglány szagos és szaros seggébe pelenkázáskor, illetve hány rühes vagy adott helyen, illetve rajtam kívül más is írtja e a rühöt, továbbá meg kell e erőszakolnom análisan szerencsétleneket, szaknővéri feladatként,hogy az öt napos szar kiszedjem belőle ? Vagy pedig ugyan ezért a bérért, elmegyek álldogálni egy Van Graafba ,reggeltől napestig, vagy ugyan ezért a bérért valamilyen más, totálisan lélekölő melót vállalok? Számomra ennyi szokott lenni a különbség munka és munka közt nagy vonalakban. A bér ugyan annyi, infláció vagy van,vagy épp nincs. A bért úgy is hozzáigazítják mindenütt.

Diorella Queen 2021.11.03. 08:16:40

@s: Az aranyba pedig nem azért basztak bele ötvözőanyagokat, hogy csaljanak, hanem azért, hogy feljavítsák annak bizonyos tulajdonságait. A színaranyat nem tudnád hordani pöcspirszingként, mert olyan puha . Továbbá kibaszásképpen a leendő zálogosokkal és ékszerészekkel, hogy számolgathassák különböző egyenletekkel azt, hogy egy marék fuxból, ha abban van 8,14,18 karátos arany ,az összes súlya pedig 10 dkg, akkor mennyi a valódi és tiszta, nyers arany valójában? No ezért és hogy dúsítsák mint az uránt, mivel nem a fán terem az arany.

s 2021.11.03. 15:48:12

@Diorella Queen: "Érdekesen látod a munka világát abból a helyzetből, ahol te vagy."
Én is dolgozom.

s 2021.11.03. 15:52:20

@Diorella Queen: "feljavítsák annak bizonyos tulajdonságait"
Tudom. Az ékszerek esetében így van, hogy viselni tudják azokat. Viszont ezt megtették akkor is, amikor erre semmi ok nem volt. A legújabb példa, amikor színtiszta trombitarezet sütöttek el aranyként. Szép mozdulat volt mindenképp, mert annak talán még a közelében sem volt arany soha.

Diorella Queen 2021.11.03. 18:46:16

@s: Trombitaréz elsütéssel elég sokszor bepróbálkoznak, sok helyen. Ezért kell a zálogházasnak és ékszerboltosnak, igen jól tudnia a szakmát, ugyan is teljes fizetésével felel ha téved. Nem véletlenül keresnek jól a zálogházakban.

Diorella Queen 2021.11.03. 18:48:41

@s: De ha a vidéki zálogházasra gondolsz, aki a bankokat húzta le pár száz millióval, az tényleg szép volt.
Hát igen. Egy bankár sem ékszerész, hogy meg tudja különböztetni a szaranyat az aranytól. Fizetni meg nem szeretnek kóserék, azt akkor bebukták.
Valamiért nem érzek sajnálatot irántuk.

s 2021.11.03. 18:55:49

@Diorella Queen: A Raiffeisen bankot baszták át vele, de szart rá. Volt ugyanis egy állami hatóságtól papír, hogy az arany. Senki nincs a bankban, aki harapdálja ezeket a cuccokat. Tehát ültek nyugodtan a seggükön, és ragaszkodtak hozzá, hogy márpedig az arany. Aztán végül is az lett, nehogy kiderüljön, hogy még a hatóság is csal. Így válik minden arannyá a bankok keze alatt.

Diorella Queen 2021.11.03. 20:51:45

@s: Nem tudom mi lett a vidéki zálogházassal, mert arról már nem írtak az újságok. Gondolom kapott 10 évet, amit jó magaviseletért harmadolnak neki. De hol az anyjában keres 3-4 év alatt százmillát?
Sehol!
Megérte neki,már ha el tudta a pénzt rakni valahova, feltehetőleg valódi aranyrudakban. :)

Diorella Queen 2021.11.03. 20:59:36

@s: De mint mondtam, én már az aranyra nem bukok.
Manapság a rozsdás rákollók érdekelnek és mindenféle antik rozsdás vas. Ezért vettem a vaterán egy bazi nagy vasgolyót háromezerét, hogy majd jó lesz rajra a réz hangtálakat alakítani. Úgy hirdették, antik tekegolyó. De ágyúgolyó méretű, amibe bele van öntve egy nagy kapaszkodó. Na szóval utánaolvastam és azt írták, voltak ilyen úgynevezett láncos ágyúgolyók valamikor régen. Ritka fajta tehát, igazi kincs. Remélem nincs benne lőpor, mert szeretném réz hangtál felkalapálására használni. Elküldtem a képeket és a kérdést a saját bejárású, militari és ruszkirajongó, muzeológus szakértőmnek, aki amúgy történelemtanár,amikor éppen nem portás, vagy nem Moszkvában kirándul.
Kíváncsian várom a választ. Lehet valamelyik múzeum is megvenné jó áron.

s 2021.11.03. 21:52:35

@Diorella Queen: Lehet, hogy súlyzó az. Valami erőművészé a XIX. századból.

Diorella Queen 2021.11.03. 22:14:23

@s: Az is lehet, a futár majdnem betojt a csomag súlyától. :)
De azért biztosra mennék, mielőtt elkezdeném a tibeti hangtálak gyártását. )))

Diorella Queen 2021.11.04. 08:55:05

@s: Abban az évben,amikor ez a bankos átverés történt, volt még pár érdekes, apró hír a hírkeresőn. Az egyik ilyen volt,amikor az egyik II. kerületi ovi mellett az egyik kisgyerek talált egy fadobozt, tele aranyrudakkal. Az óvónők leadták a rendőrségre. Ha nem jelentkezik érte senki, akkor elvileg a megtalálóé lesz. De Orbán valamelyik embere ,egészen biztos hogy jelentkezett érte már. A kérdés csak annyi. Mi lehetett az oka annak, hogy valaki kidobjon egy doboznyi aranyrudat a fészkes jó fenébe? Valódi rudakról van szó, értékben vagy 20 millát írtak emlékeim szerint.
Abban az évben potyogtak az aranyrudak, Bp szerte.
Rá pár hétre, az egyik közterület fenntartó embere, az egyik bokor alatt talált egy aranyrudat. De arról később kiderült, hogy réz volt. Érdekes év volt,ami a híreket illette.

s 2021.11.04. 20:31:09

@Diorella Queen: "A kérdés csak annyi. Mi lehetett az oka annak, hogy valaki kidobjon egy doboznyi aranyrudat a fészkes jó fenébe?"

A kérdés csak annyi, van -e térfigyelő kamera, ami a területr néz. Ha nincsen, akkor valaki ezzel fizetett volna ki egy faszkalapot, aki fülest kapott, hogy jobban teszi, ha nem megy érte. Vagy a rendőrség kapja el, vagy leszámolnak vele. Ezért maradhatott ott. Az egyéb hírekből lehet valami erre vonatkozó sejtés.

Diorella Queen 2021.11.04. 20:34:28

@s: Micsoda turisztikai fogás lenne pedig, ha Bp szerte lehetne a bokrok alatt arany rudakat találni?!?!
Arany rudikat kéne elrejteni mindenütt és világgá kürtölni. Pöttyös csomagolásban, csak hogy nehezebb legyen megtalálni!

élveteg 2021.11.06. 19:46:09

"Csak úgy cseszhetünk ki velük, ha készpénzben kérjük a béreinket és soha nem veszünk fel hitelt. Ha ezt elég sokan csináljuk egyszerre, akkor a bankároknál beüt a pánik."

Na most annak ellenére hogy én soha nem veszek fel hitelt ,- ugyan kivel basznánk ki a legjobban A Bankokkal? Ha senki nem vesz fel hitelt akkor tényleg összemlik az összes bank mert mindent nem lehet megmenteni De vele összeomlik a pénzrendszer is meg vele a társadalom meg az egész mai életforma Aztán lesz majd valami más ki tudja mi de akármi is lesz pénz akkor is lesz benne Aztán ahol a pénz megjeleniik idővel ujjáépíti magát majd úgyanígy

]{udarauszkasz 2021.11.06. 20:38:58

Az asztalra kell csapni. Sok lud disznot gyoz alapon.

ulpius66 2021.11.06. 20:52:26

Csináljunk inkább deflációt, annak mindenki örül......

ulpius66 2021.11.06. 21:30:59

@Liba bizottság: "Visszafogja a keresletet."

Ha minden olcsóbb, és olcsóbb az mért fogná vissza a keresletet?
(ha teszem azt 10%-al csökken a sör ára, akkor 10 doboznál egy dobozzal többet tudok venni, ugyanannyiért...)

Diorella Queen 2021.11.06. 21:34:47

@Liba bizottság:
Visszafogja a keresletet

Az infláció nem fogja vissza talán?

ulpius66 2021.11.06. 21:41:57

@Diorella Queen: Mán az Isten sem tud eligazodni ezen.....

Egy év alatt 27%-al emelkedett a benzin ára, a kereslet meg 8%-al nőtt!
(az ebből származó állami bevételek - ÁFA, jövedéki adó - meg 100 milliárdokkal....)

Vén motoros 2021.11.06. 21:58:06

Egy speciáli élethelyzetben a 30%-os inflációban is lehet iszonyúan jól élni... Amikor a Békesi-korszak körül kb. 30%-o volt az éves infláció, a nagybankok 30-33%-os, a kisbankok (Pl. Rákóczi-bank) 36%-os éves kamatot fizetett a betétekre, kötvényekre. (És ki is fizették, nem átverés volt.) Nos, a szüleim az előző 2-3 évben mentek nyugdíjba. Saját újbudai (1939-ben épült) társasházi öröklakásban laktunk, apámék a nyugdíjazásuk előtt minden háztartási gépből (hűtő, mosógép, porszívó, vasaló, konyhagép, a_búr-a_búr-a_búrkalappal, etcetera) újat vettek, és festettek-mázoltattak, így kezdtek neki a nyugdíjas éveknek. Én viszonylag pályakezdő villamos tervezőként (csak pár éves gyakorlatom volt) még a "mamahotelben" laktam. Nos, ebben az időszakbam orromon-számon-fülemen-farkamon folyt ki a pénz, annyi pénzem volt! 1 milliós kötvényre 360eFt nettó kamatot fizettek. 2 millióm volt kötvényekben (már az egyetemi éveim alatt spórolós voltam!), ez évi 720eFt adómentes plusz jövedelmet jelentett. Az infláció meg minket EGYÁLTALÁN SEMMIBEN SEM ÉRINTETT, hiszen lakás, ruha, háztartási készülékek, minden hosszú évekre előre megvolt, kaján kívül egyáltalán semmire sem kellett költenünk! Én a 30%-os inflációból lényegében semmit sem éreztem, csak a 36%-os nettó kamatból származó 720eFt extra jövedelmemet. Ez akkor egy évi nettó kezdő mérnöki fizetésem volt. Életemben még olyan jól nem éltem, mint a 30%-os infláció 2-3 évében!
Persze, aki fiatal házas volt, és laknia kellett, meg bútort és ruhákat vennie, lakást berendezn-fenntartanii, gyereket szülni és eltartani, tehát a 30%-os infláció idején kellett (volna) megalapozni az egzisztenciáját, az !_piszkosul megszívta_!, azt megnyomorította a hiperinfláció. De én, akkor ebben az egészen sajátos élethelyzetben szinte kéjmámorosan éltem át a hiperinféláció időszakát. Még mindig megdöbbenek, hogy amikor rendeződött a gazdasági helyzet, és a tartősan lekötött betétek kamata leesett 36%-ről 8-9%-ra, egy ideig durcás voltam, úgy éreztem, mint a kisgyerek, akinek elvették a játékát: a 2 millós kötvényem évi 720eFt helyett csak évi 160eFt-ot kamatozott. Hiányzott a kieső évi 550eFt "ingyen pénz". Nem kérek közgazdasági kioktatást!! 25 éven át voltam egy Kft. résztulajdonosa-ügyvezetője-bankfiúja, pntosan tudom, mi a gazdálkodás. Én kifejezetten a speciális élethelyzetemből fakadó előnyre hivatkoztam: nem bolondultam meg.

Vén motoros 2021.11.06. 22:05:35

@ulpius66: Nem olvastál Japánról? A hosszú évekig fennálló negatív kamat, a defláció tönkrette a Japán gazdaságot. Azért fogta vissza a keresletet, mert ha azt látod, hogy a plazma TV. decemberben sokkal olcsóbb, mint húsvétkor volt, mert a defláció miatt LEMENT AZ ÁRA, akkor vársz a vásárlással követkeő év húsvétjáig, hogy még olcsóbban tudd mevenni. A defláció nagyobb csapás, mint az infláció.

Boldeone2 2021.11.07. 01:31:14

@Vén motoros: Az inflációnak mindig vannak nyertesei ès vesztesei . A legnagyobb nyertesei azok , akik az inflációban az inflációt meghaladó mèrtèkben tudnak jövedelemre szert tenni, vagy ingatlan - ill rèszvènytulajdonnal rendelkeznek. Ha az infláció tartós , akkor az roppant mód szèt tudja húzni az osztálykülönbsègeket , hiszen sok ember jövedelem-növekedèse nem fogja elèrni az inflációt , egyre nehezebben fognak hozzájutni a korlátos javakhoz , ezért kènytelenek lesznek hitelt felvenni , hogy lèpèst tartsanak az árakkal . Ez addig megy , amíg a hitelt kèpes törleszteni, ha azonban beüt egy gazdasági válság , akkor az eszköztár lufik kipukkannak ...Lehet , majd a magyar ingatlanpiacon is látjuk ezt . A legtöbb ember már eddig is csak extra nagy állami támogatással ès olcsó hitel segítsègèvel tudott "labdába rúgni"
Akik viszont az infláció előtt , vagy a deflacióban- ilyen is van, amikor kipukkan a lufi- tudnak eszközökhöz jutni , azok akár " mesès gazdagságra tehetnek szert " amikor jön az infláció -csak időben kell venni ès eladni ...
Pl Budapesten , aki ügyes volt, ès mondjuk 2 átlagos lakást tudott venni 2014- 15- ben , az most akár 40-50 millió tiszta nyeresèget is realizálhatott pár èv alatt . Nyilván az a pénz már nem ér annyit, mint mondjuk 6 éve, mert jóval kisebb a valós vásarlóèrtèke , de az eddig tulajdont nem szerzők óriási bajba kerültek az ilyen , sok esetben az elhibázott kormány ès monetáris politika indukálta árrobanások miatt ... Az állam a legjobb ha nem avatkozik bele a piac működèsèbe túlzottan , mert minden nagy pènztámogatás szinte egy az egyben beèpül az árakba, ahogy az irrealis , az inflaciótól elszakadó , alapkamat is ingatlan - kènyszervásárlókat szül...

Vén motoros 2021.11.07. 01:48:15

@Boldeone2: Andre Kostolany (Isten nyugosztalja) mondta azt, hogy részvényt csak az vegyen, aki, miután megveszi a részvényt, aztán 25-30 évig feléje sem néz, és biztos lehet, hogy nagyot kaszál rajta. Akinek csak annyi pénze van, hogy nap-mint-nap olvasgatja a részvényárfolyamokat, és a részvényeinek esésekor bepánikol, és ijedtében eladja, az garantáltan mindig nagyot bukik. Neki nem való a részvény....
Jókat mosolyogtam, amikor a 2008-as válságban olvasgattam, hogy a MOL és az OTP részvények mennyit zuhantak, és hogy ezen részvények tulajdonosai a vagyonuk 60-70%-át elveszítették. De CSAK HA ËLADTÁK VOLNA!! De miért is adták volna el? Mára úgy visszaemelkedtek ezek a részvény-árfolyamok, hogy azok, akik az akkori újságok szerint 2008-ban vagyonuk döntő részét elbukták, mára gennyesre keresték magukat ugyanazokkal a részvényekel, pusztán azért, mert TARTOTTÁK. Ruppótlan ember, akinek a napi megélhetését közvetlenül befolyásolják a napi részvényárfolyamok, az futóbolond, ha részvényeket vásárol.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.07. 06:05:31

@Vén motoros: Ez mostanában nem igaz. A tech cégek 20-30 év alatt eltűnnek. És még sok ágazatban 20-30 alatt a cég simán végleg padlót foghat.

Andy73 2021.11.07. 07:48:51

Volt már ennél nagyobb infláció, a rendszerváltás után is. Hitelt tényleg nem kötelező felvenni, de ha valaki felveszi, akkor ne csodálkozzon, hogy vissza is kell fizetni. Az inflációt most a hitelmoratorium is fűti. Hatalmas hiteleket vesznek fel, törleszteni meg nem kell. Ha véget ér a hitelmoratorium, az infláció is véget ér, legalábbis az ingatlanoknal. De az csak a vevőknek lesz jó, az adósok majd akkor jutnak bajba.

Andy73 2021.11.07. 09:12:15

@Vén motoros: hiperinflacional nagyobb a kamat, de a tőke/ kötvény értéke is rohamosan csökken, ha a kamatot feleled. És közben minden drágul, a kaja is. Ha akkor a tőke egy részét befektetted volna, mondjuk ingatlanba, akkor most a sokszorosat érné.

Diorella Queen 2021.11.07. 09:17:43

Mennyi közgazdász egy helyen !

Nem értem, miért tart ez az ország ott ahol, ha ennyi sok szakember és hozzáértő van?! ( beleértve a bloggert is )

Andy73 2021.11.07. 09:26:59

@Diorella Queen: az ország a világ gazdagabb feléhez tartozik, a világ nagy részén sokkal nagyobb szegénysegben élnek. A nyugattól való lemaradást főleg a 40 év kommunizmus okozza. Annak a behozasara több mint 40 év kell, de már sokat csökkent a különbség és a lemaradás.

Dan da Man 2021.11.07. 09:28:21

@s: Niiiice! Ez jó! És sajnos jogos.

a nagy hohohorgász 2021.11.07. 12:03:42

Egy pár alap kérdés? Mikor van infláció? Akkor amikor fent úgy döntenek és nem akkor amikor a közgazdaságtan tankönyvek írják , talán egy kivételes eset van a háború és massziv eroforras hiány. Mitől lesz infláció? A fogyasztas növekedéstol. Mit mond a közgazdaságtan könyv ? Hogy a cégeknek érdekük az árverseny ( tehát az infláció kordában tartasa) hogy őket válassza a fogyasztó. Mit csinál helyette a vallalkozo ?kartellezik , rontja a minőséget és marketinggel hogy nem ember aki nem fogyaszt, és marketinggel hogy az állam még véletlenül se avatkozzon be a fogyasztok védelmében ( mert az nem demokrácia, bezzeg a kartell meg a monopólium). Mit csinál a fogyasztó felvesz hitelt csak hogy fogyasszon aztán sír hogy infláció van és vissza is kell fizetni..... ha ez még sem jön össze, jöhet a háború vagy egy "véletlen" gazdasági válság...

a nagy hohohorgász 2021.11.07. 12:10:15

@a nagy hohohorgász: ha az átlag ember pénzhez jut az akkor van amikor nagyon sok ember jut pénzhez, ezáltal a pénz értéke csokken.

a nagy hohohorgász 2021.11.07. 12:54:14

@a nagy hohohorgász: az átlag ember 1 dolgot tehet csak munka eroforras arbitrazs ( gazdasági kivándorlás) ezt is csak azért mert a gazdagok játéka osszeomlana nélküle.... észre kellene venni hogy Magyarország egyetlen esélye ha a csorobb országokat ugyanúgy kihasznaljuk mint minket nyugat... ez van. Nem Bécsben kellene cukraszdat nyitni hanem Bulgáriában és a Balkánon ...

a nagy hohohorgász 2021.11.07. 16:29:41

Még egy utolsó kérdés? Ha a felső 10000enek nem lenne érdeke az infláció, szerintetek lenne infláció???? Na ugye hogy nem olyan bonyolult.... a hülye paraszt meg veszi az ajfont meg a vadiúj tv mert anélkül....hahaha

a nagy hohohorgász 2021.11.07. 18:41:08

@Liba bizottság: milyen és melyik hiperinflaciorol beszélsz?

s 2021.11.07. 22:20:41

@ulpius66: Mert ha vársz, még olcsóbb lesz minden. Ezért nem költesz, hanem vársz, ahogy mindenki más is. A sörfőzde a többi üzlettel pedig tönkremegy. Egy kis infláció költésre ösztönöz, mert romlik a pénzed, a sört pedig megiszod, lehetőleg még hidegen. Aztán kérsz még egyet, mert a pénz ugye romlik.

s 2021.11.07. 22:22:09

@Diorella Queen: @ulpius66: Nem vagytok közgazdász alkatok. Talán nem is baj.

s 2021.11.07. 22:26:06

@ulpius66: A benzinnek kevés helyettesítője van, emiatt az árrugalmassága kicsi. Nehéz finggal autót hajtani, ezért kibaszottul mindegy, mennyibe kerül a benzin, meg fogják venni, mert kell.

s 2021.11.07. 22:37:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ja. Ott volt a Dot-com bubble. De ki a fasz vesz ilyen szar papírokat? Facebook! Felejtsd el! Szállítási, élelmiszer termelési és energetikai szektorba kell pénzt tenni. Ameddig ember él a Földön, ezek az ágazatok működni fognak.

s 2021.11.07. 22:39:12

@Diorella Queen: Mert itt basszuk a rezet, ahelyett, hogy kormányoznánk.

s 2021.11.07. 22:40:40

@Andy73: "A nyugattól való lemaradást főleg a 40 év kommunizmus okozza."
Plusz a 150 éves török uralom. Azért az is odabasz.

s 2021.11.07. 23:02:41

@a nagy hohohorgász: "szerintetek lenne infláció???? "
Infláció azóta van, amióta az aranypénzt tilos hamisítani. Voltak fizetőeszközök egészen sokáig, amiknek az értékét az aranyhoz kötötték. A legutolsó húzás Nixonhoz köthető, aki miután beszopta a vietnami háborút, felmondta a dollár aranyhoz rögzített árfolyamát 1971 -ben. Az arany egy ügyvezető nélküli cég terméke, áfa mentesen lehet vásárolni, mert pénz, és inflálhatatlan. A számtalan előny mellett ott a hátrány: ha egyszer leáll a gazdaság, akkor monetáris eszközök hiányában semmit nem lehet tenni a népek érdekében. Ezért találták ki a papírpénzt, amiből annyit nyomtatnak, amennyi kell, így segítve egy háború, vagy válság utáni időszakban. Már a mongolok is használtak ilyesmit, de ott komolyabban vették ezt a papír dolgot. A görögök pedig tisztességtelennek tartották a kamatot, ott az adós mindig annyit fizetett vissza, amennyit kapott. (Ez is nagy tévedés volt egyébként, mert a pénz azonnali rendelkezésre állása valójában érték, a kamattal ezt kell kifizetni.)

s 2021.11.07. 23:03:53

@a nagy hohohorgász: pl.: német 1930, magyar 1944.

Diorella Queen 2021.11.08. 00:59:27

@s: Plusz a 150 éves török uralom. Azért az is odabasz.

Hát az idegen megszállások általában fejlődést visznek adott helyekre, továbbá elég sok melót. Én úgy tanultam, a törökökkel nem lett volna semmi gond, ha nem kezdik el a nőrablásokat.Ott pattant el a húr, ősapáinkban.:)

s 2021.11.08. 13:34:54

@Diorella Queen: A törökök szétbasztak mindent Magyarország középső részén, nem alakítottak ki termelést, nem konszoldálták a meghódított területet. Budát csak ideiglenes megállónak tekintették, a végső cél Bécs volt. Azonban időközben elfogyott a lendület, a bécsi udvar pedig átköltözött Prágába (a csehek jártak jól, egy ideig birodalmi központ lehettek).

Diorella Queen 2021.11.23. 17:10:33

Most mire várnak az emberek amúgy? Miért nem vásárolnak? Mindenki ráült a megtakarítására? Olyan érzésem van,mint ha a sivatag közepén akarnék homokot eladni.

Diorella Queen 2021.11.23. 17:11:48

Hiperinfláció alatt nem az van,hogy mindenki vásárol mint az őrült?

s 2021.11.23. 22:08:11

@Diorella Queen: De. Létfenntartási cuccokat. Amit te árulsz, arra már nem jut pénze a szegényeknek. A gazdagok meg mást vesznek.

Diorella Queen 2021.11.24. 16:06:38

@s: Egy rakás cuccot figyelnek, csak senki nem vesz semmit. De ahogy elnézem, mindenütt ez van,plázákban a cukrászdában, karácsonyi vásáron stb .
süti beállítások módosítása